Proljetni umor
Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tokom marta. Taj se osjećaj proteže i u aprilu te polako nestaje s dolaskom toplih dana u maju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.
Zašto baš „proljetni umor“?
Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tokom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja. To je i idealno razdoblje tokom kojeg je najbolje posegnuti za nekim od gotovih preparata vitamina, minerala ili nadopuna prehrani. U vrijeme prepunih frižidera, prodavnica, samoposluživanja, restorana koji nude sve ono što se poželjeti može, kako je danas uopšte moguće govoriti o prehrambenim nedostacima? Zapravo, ne radi se o problemu količine ili kvantiteta, već vrijednosti ili kvaliteta onoga što pod pojmom „hrana“ unosimo u svoj organizam.
Manjak kvaliteta
Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni „utrošak“. Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu „nutritivno“ siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovno „skrivenima“) i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog porijekla i premalo mahunarki.
No često se puta događa da slijedeći slijepo „idealne“ dijete, dovedemo svoj organizam u stanje manjka količine esencijalnih materija. Pod pojmom esencijalnih materija podrazumijevaju se one materije koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcionisanje našeg metaboliza – izmjene materija. U esencijalne materije ubrajaju se vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.
Gdje je zapelo?
Zbog čega dolazi do nedostatka takvih materija čak i ako slijedimo neku od propisanih dijeta? Jela gube na sastavu neadekvatnom proizvodnjom, konzervisanjem i kuhanjem ili pak pojedine materije jednostavno „izgore“ pod uticajem vanjskih i unutrašnjih faktora: zagađenja, dima ili jednostavno uslijed stresa. U ovim slučajevima nadopuna prehrane u obliku tableta, kapi i prašaka koje sadrže razne minerale i vitamine može uvelike doprinijeti boljoj opštoj kondiciji i unaprijediti zdravlje pojedinca. Jer što se događa ako nedostaje samo jedna od ovih esencijalnih komponenti, ili pak ako je njihov međusobni odnos narušen?
Kako sebi pomoći?
Kako se rješavamo ovakvih „deficita“? U prvom redu moramo se osvrnuti i zapitati o kvalitetu prehrane. Zatim, kad je to potrebno zbog određenih fizioloških stanja u kojima se organizam nalazi, moramo gotovim proizvodima unositi u svoj organizam materiju Ili materije koje trenutno nedostaju upotrebom specifičnog preparata. Minimalno razdoblje unutar kojeg treba koristiti takve preparate je oko mjesec dana, no može biti produženo zavisno od potrebe. No moramo se pri tom pridržavati dva osnovna pravila:
- ne uzimati više preparata tokom jednog dana od onoga kako proizvođač preporučuje
- ne smijemo si stvoriti „savršen alibi“ uzimajući nadopune prehrani, a preskačući obroke
Kako bismo odabrali najbolji proizvod trebamo se savjetovati sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Odabir proizvoda zavisiće od naše životne dobi, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Oni koji se bave sportom ili su na bilo koji način više fizički aktivni morali bi posegnuti za proizvodima koji će im osigurati optimalni unos minerala i njihovih soli. Za one koji žele osigurati efekat „protiv starenja“ preporučuju se proizvodi koji u osnovi sadrže antioksidanse.
Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala uopšteno će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Uz to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je fizička aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknuće lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema.
Domaćice znaju prepoznati na svojim biljkama „simptome“ nedostatka minerala u zemlji u kojoj uzgajaju lončaricu jednostavnim posmatranjem biljke. I naše se tijelo izražava više-manje na isti način. Neka stanja praćena psiho-fizičkim smetnjama koja često puta nismo u mogućnosti sami sebi objasniti, zapravo su signali koje nam naš organizam šalje kako bi nas obavijestio da se nalazimo na granici rezerve „goriva“. To „gorivo“ je zapravo mješavina minerala, vitamina i oligoelemenata, koja mora biti prisutna u organizmu u tačno određenom omjeru. Ako nedostaje samo jedna od tih materija, organizam pati i nastoji nas izvijestiti o tome „lansirajući i emitirajući signale“, koji se ogledaju kroz proljetni umor.
Tekst preuzet s plivazdravlje.hr